Wanneer besluit u tot euthanasie?
De uiteindelijke beslissing om uw huisdier in te slapen, is een erg moeilijke. De meeste dieren lijden in stilte, ze zullen niet gauw piepen van de pijn. Vaak zijn er dan behandelingen mogelijk, maar soms ook niet meer. De volgende symptomen kunnen een teken zijn dat uw dier geen dierwaardig bestaan meer heeft.
Honden kunnen pijn uiten door onrust, door hijgen en trillen, of door de interesse in de omgeving te verliezen. Ook niet of moeilijk eten en drinken, of moeilijk opstaan en gaan liggen zijn tekenen dat het niet goed gaat. Als een hond een pijnscheut krijgt, wil hij wel eens piepen. Bijvoorbeeld een hond met rug- of gewrichtsklachten die in of uit de auto springt.
Katten zijn eerder geneigd om steeds stiller te worden en zich terug te trekken. Oude en erg zieke katten, en katten met veel pijn door artrose slapen over het algemeen veel meer dan normaal. Stoppen met eten of veelvuldig braken kunnen ook een teken zijn dat het einde nadert.
Vogels zijn slaperig en zitten met hun veren bol. Ze willen vaak niks meer eten of drinken.
‘Knaagdieren’ zoals konijnen en cavia’s eten niet meer en zitten stil in een hoekje. Zelfs bij ernstig letsel, zoals een gebroken poot, zullen ze geen geluid maken.
De uitvoering
Inslapen van uw huisdier kan bij ons op de praktijk, maar we doen het eveneens thuis. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de assistente. Wanneer u dit het liefst dezelfde dag nog thuis hebt, dan is het handig als u daar ’s ochtends tijdig (liefst tussen 8.00 en 9.00 uur) voor belt, zodat wij uw verzoek zo zorgvuldig mogelijk kunnen inplannen.
Als uw huisdier overleden is…
Dan zijn er een aantal opties, afhankelijk van uw eigen wensen.
- Thuis, in de eigen tuin begraven. Let op, het gat moet dan wel minimaal 60 cm diep zijn
- Begraven op een dierenbegraafplaats
- Crematie, hierbij wordt op een waardige manier voor uw huisdier gezorgd. U kunt ervoor kiezen zelf uw dier naar het crematorium te brengen, of de dierenambulance hiervoor te vragen. Geef dit aan bij de assistente, zodat wij eventueel vervoer voor u kunnen regelen. Dieren kunnen individueel, of collectief worden gecremeerd. In het eerste geval kunt u als u dat wilt, de as terug krijgen in een urn of sierstrooiblik. Er zit een diercrematorium in Heerhugowaard: www.dierencrematoriumheerhugowaard.nl of in Schagerbrug: www.majesta.nl
- Destructie. Ook hierbij wordt uw dier verbrand, de as wordt nergens in verwerkt. U kunt uw dier op de praktijk achterlaten, of indien hij thuis is overleden, naar de praktijk brengen. Wij zorgen er dan voor dat uw dier netjes wordt afgevoerd.