Vlooien bij uw hond of kat.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo′n 6 weken in beslag, onder ideale omstandigeheden is dit echter al na 3 weken!
Huisdier en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
Topje van de ijsberg
Het is zo dat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien bestaat. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. (90-95%). Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.
Waarom vlooien bestrijden?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:
• Jeuk: Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
• Wormen: Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
• Vlooienallergie: Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.
Behandelingen tegen vlooien
Er zijn diverse keuzes met betrekking tot het behandelen van vlooien. U kunt kiezen voor pipetten, tabletten of banden. Voor een passend advies nodigen wij u graag uit op de praktijk!
Omgevingsspray voor in huis
Er zijn ook diverse spray′s in huis die de volwassen vlooien en de larven van vlooien kunnen afdoden. Als u een spray voor in huis gebruikt, adviseren we u om een spray te nemen die een adulticide en larvicide werking heeft. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia. We adviseren om een ongediertespray met de werkzame stof uit de groep pyrethroiden te gebruiken.
Vlooienkam
Het is natuurlijk ook mogelijk om mechanisch vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Alle vlooien vangen lukt echter nooit en is daardoor alleen te gebruiken om ze te ontdekken. Gebruik hiervoor wel een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken niet goed.
Vlooien bijten altijd!!
Het is een sprookje dat anti-vlooienmiddelen zo snel werken dat de vlo niet de kans krijgt om te bijten. Met name net uitgekomen vlooien bijten altijd! Ze springen op de hond of kat en bijten direct. Om deze reden is het ook zo enorm belangrijk om, zeker bij dieren met een vlooienallergie, de besmetting in huis tot een minimum te beperken.
Na de behandeling
Soms is het zo dat enkele dagen na behandeling nog steeds vlooien te zien zijn op uw dier. Het gaat hier eigenlijk altijd om een herbesmetting van het dier. De nieuw gevonden vlooien zullen nu ook dood gaan. Bij aanhoudende problemen is het wel verstandig om het huis te behandelen.
Lintworm
Daarnaast is het verstandig om uw dier ook tegen lintworm te behandelen. De vlo is namelijk tussengastheer van de lintworm. Als uw hond of kat een vlo vangt die lintwormeitjes bij zich draagt, komen deze eitjes in de maag uit en groeien in de darmen uit tot lintwormen.
Advies op het gebied van chippen, inenten, etc.