Menu Sluiten

Katten

Vaccineren

Het vaccineren (of inenten) van uw kat geeft optimale bescherming tegen gevaarlijke ziekten.
Jaarlijkse vaccinatie blijft nodig om uw kat te beschermen tegen potentieel fatale ziekten. Kittens dienen op 9 en 12 weken leeftijd twee maal gevaccineerd te worden tegen kattenziekte en niesziekte. Deze bezoekjes combineren wij met een algehele gezondheidscheck, het bepalen van een goed ontwormingsbeleid, en het eventuele chippen van uw kitten.

Na deze basisvaccinatie, krijgt u jaarlijks automatisch een oproep voor de vaccinatie. Indien de vaccinatie een jaar ‘vergeten’ wordt, betekent dit helaas dat de basisvaccinatie (de tweevoudige vaccinatie) opnieuw gegeven moet worden. Bij DAP Kennemerland vinden wij de jaarlijkse gezondheidscontrole die uw dier krijgt tijdens de vaccinatie, erg belangrijk. Eventuele gezondheidsproblemen kunnen zo zo vroeg mogelijk worden opgespoord, waardoor uw huisdier zo gezond mogelijk oud kan worden. Overweegt u om uw huisdier niet te laten vaccineren (waar wij bij DAP Kennemerland geen voorstander van zijn), dan is het aan te raden om wel jaarlijks de gezondheid van uw dier te laten controleren.

In probleemgevallen (grote groepen katten bij elkaar met veel luchtwegproblemen) kan overwogen worden om een neusenting tegen Bordetella erbij te geven. Overleg hiervoor eventueel met de dierenarts.

Wanneer uw kat mee gaat naar het buitenland, is tevens de rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Deze vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. De vaccinatie die wij gebruiken, is 3 jaar geldig. Na 3 jaar krijgt u eveneens automatisch een oproep voor herhaling van de vaccinatie.

Chippen

Vanaf 1 april 2013 is het wettelijk verplicht dat alle in Nederland geboren pups gechipt worden. Voor kittens is dit nog niet verplicht. Het is echter wel zeer aan te raden uw dier te chippen.

Het chippen van uw huisdier kan worden gedaan door de dierenarts of iemand die daartoe speciaal is opgeleid. Mocht u een dier uit een asiel halen, dan is het dier daar al gechipt.

chip

Wat is chippen?
Er wordt een kleine microchip, ook wel transponder genoemd, onder de huid aangebracht door middel van een injectienaald. De naald zelf is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang. De transponder zelf is niet groter dan een rijstkorrel en de buitenkant is van een speciaal materiaal gemaakt. Dit heet bioglas en zorgt ervoor dat de chip in de onderlaag van de huid vastgroeit Het aanbrengen wordt over het algemeen goed verdragen door het dier.

Wat zijn de voordelen van chippen?

  • mocht uw huisdier een keer weglopen of verdwalen dan kan er via het registratienummer gekeken worden van wie het huisdier is. Vervolgens kan er contact met u opgenomen worden
  • het dier heeft geen last van de chip: Het zit het dier niet in de weg
  • elk registratienummer is uniek. Er kan dus altijd achterhaald worden van wie het huisdier is, mits de registratie up-to-date gehouden wordt.
  • fraude plegen is moeilijk: Veranderen van het registratienummer kan niet en de chip is moeilijk te verwijderen.
  • de chip is niet te zien. Voor het uiterlijk van de hond of kat heeft de chip dus geen gevolgen.
  • illegale huisdierenhandel kan worden tegengegaan
  • eigenaren die hun hond of kat achterlaten wanneer zij bijvoorbeeld op vakantie gaan zijn gemakkelijk op te sporen
  • schaadt de gezondheid van je huisdier niet


Wat zijn de nadelen van chippen?  

  • de chip kan zich gaan verplaatsen in het lichaam van je huisdier. Dit heeft echter geen gevolgen voor de gezondheid van je huisdier of de werking van de chip.

Het chipnummer van uw dier wordt gekoppeld aan uw telefoonnummer, en is op internet op te zoeken. Let op: bij wijziging in uw huisadres of telefoonnummer, dient u dit zelf aan te passen bij de Nederlandse databank van gezelschapsdieren, via www.NDG.nl. Ook verandering van eigenaar van het dier en eventueel overlijden kan hier worden doorgegeven.
Er zijn meerdere databanken, is uw dier niet geregistreerd bij de NDG, kijk dan even op www.chipnummer.nl

Verzekering

Vroeg of laat staat vrijwel elk huisdier een keer op de tafel bij de dierenarts. Vaak voor iets kleins, zoals een inenting of pilletjes, maar soms voor iets ernstigers. De diergeneeskunde in Nederland staat gelukkig op een zodanig peil dat de dierenarts uw huisdier veelal weer kan genezen. De kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen. Een rekening van een paar honderd euro is bijvoorbeeld bij operaties eerder regel dan uitzondering. Als u op zo′n moment niet voor een hele moeilijke keuze gesteld wilt worden, dan kunt u zich het beste hier ook financieel op voorbereiden.
Tegenwoordig is het mogelijk om ook voor uw dier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden dan door de verzekering vergoed. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft. Vergelijkbaar met de humane verzekeringen zijn er ook bij deze verzekering wel beperkingen en uitzonderingen. Het is dus verstandig om (toch) de kleine lettertjes te lezen. Kijk eens op de volgende website www.verzekerjehuisdier.nl

Castratie van de kater

Vanaf 5 maanden leeftijd kan een kater worden gecastreerd. Dit voeren wij uit onder algehele narcose, en katers hebben over het algemeen zeer weinig last van de ingreep. Ongecastreerde katers hebben soms de neiging om urine te gaan sproeien in huis om hun territorium af te bakenen. Dit is erg hinderlijk gedrag. Bovendien vechten ongecastreerde katers meer en zijn ze vaak meer uithuizig dan gecastreerde. Mag uw kater naar buiten, dan is het ook voor de buurt(katten) prettiger wanneer hij gecastreerd is. Nadeel van vroege castratie, is het iets verminderd uitgroeien. Ongecastreerde katers hebben over het algemeen een bredere kop dan dieren die jong gecastreerd zijn. Ook worden gecastreerde dieren sneller wat zwaarder dan ongecastreerde. Dit is echter eenvoudig te voorkomen door een aangepaste hoeveelheid voeding. Onze assistentes weten alles over de juiste voeding na de castratie. Schroom dus niet om hiernaar te vragen.

Sterilisatie van de poes

Eveneens vanaf 6 maanden leeftijd kan een poes gesteriliseerd worden. Wij verwijderen via een klein sneetje in de buikwand de eierstokken. Officieel heet dit eveneens castratie. De huid wordt ‘onderhuids’ gehecht, waardoor de poes weinig last heeft na de operatie. Indien u geen nestje wilt met uw poes, bevelen wij het ten strengste aan om rond 5-6 maanden leeftijd haar te steriliseren, want ze zal niet de eerste kat zijn die voordat ze een jaar oud is al een nest kittens groot heeft gebracht!

Voorafgaand aan de operatie

Op de dag van de operatie kunt u uw kat op een vooraf afgesproken tijdstip afleveren op de praktijk. Vrijwel altijd is dit tussen 8.00 en 9.00 uur. De assistente neemt hem of haar op en bespreekt met u de tijd waarop uw huisdier gehaald kan worden. Uw kat moet nuchter zijn in verband met de narcose, dat betekent: geen eten, wel water vanaf 18.00 uur de avond ervoor. Let op: katten die naar buiten mogen, moeten de nacht voor de operatie binnen gehouden worden! Ook muizen gelden als voedsel, en dit voorkomt eveneens dat uw huisdier afwezig is op het moment dat hij/zij op de praktijk verwacht wordt.